No products in the cart.

programiranje-za-pocetnike

Programiranje za početnike – Početak programiranja u Javi

Programiranje za početnike – Početak programiranja u Javi je lakši nego što mislite uz naš besplatan kurs  Uvod u Java programiranje.

Java je nastala još daleke 1995. godine ali je zbog niza razloga još uvek jedan od vodećih programskih jezika. Danas ima zajednicu od preko 14 miliona programera i veoma široku primenu u nekim od najperspektivnijih područja. 

Programiranje za početnike – Java osnove

Java je vodeći objektno orijentisani programski jezik sa brojnim prednostima. Lako ga je razumeti pa i pratiti kod i zato je dobar izbor za programere početnike. To je univerzalni jezik nastao uz slogan – „Piši jednom, izvrši bilo gde“ (Write once, run anywhere), bez obzira na platformu.

Java je iz porodice C i C++, a C# je izvorno stvoren kao klon jezika. Danas se, međutim, njihov razvoj znatno razlikuje, kao i najuspešnije aplikacije koje jezici imaju. Ipak, Java i dalje nudi izuzetnu razvojnu sigurnost.

Kakve projekte Java podržava?

Kako je Java jedan od programskih jezika koji nudi najviše sigurnosti, nalazi svoje mesto u kreiranju visokoprofilnih i visokotehnoloških projekata vezanih uz mobilne uređaje, super računare i data centre. Koristi se u razvoju embedded system-a, GUI aplikacija, dok je u izradi korporativnih aplikacija vodeći i najpoželjniji izbor.

Primenjuje se i u velikim projektima otvorenog koda kao i u zatvorenim komercijalnim softverskim proizvodima. Java se takođe često upotrebljava za potrebe web razvoja.

Java: Perspektiva i implementacija 

Neke od najvećih kompanija na svetu koriste Javu u osnovi svojih proizvoda. Recimo Amazon je koristi za razvoj svojih proizvoda, AirBnB se oslanja na Javu i za mobilni razvoj i za rad sa podacima. Meta i Instagram je primenjuju u razvoju svojih proizvoda i podršku. Tu su Uber, Netflix i Spotify, kao i mnoge druge firme. 

Uz SoftUni kurseve možete da se specijalizujete u dva specifična područja:

Java Developer – back-end je strana razvoja softvera sa kojom korisnici nemaju interakciju, ali koja je neophodna kako bi se mogle realizovati funkcionalnosti namenjene front-endu. To je upravo ono što Java omogućava.

Full-stack Java Developer – kada dovoljno napredujete i razvijete svoje sposobnosti, možete nadograditi svoje veštine savladavanjem front-end razvojnog jezika, posebno JavaScripta. U kombinaciji sa HTML-om i CSS-om, moći ćete da radite doslovno na bilo kom projektu.

Zapošljavanje za Java programere

Ako želite da se lako zaposlite, recimo u nekoj od IT kompanija, onda je jezik izbora – Java. Velike tehnološke kompanije, finansijska industrija, zdravstvo i telekomi samo su mali deo mesta na kojima ćete moći da počnete karijeru i ostvarite se uz ovaj programski jezik. Java je lider i u razvoju cloud tehnologija, u automobilskoj industriji (Tesla je možda najupečatljiviji primer), kao i u sve popularnijem Internetu stvari (IoT).  Java je još uvek jedan od osnovnih jezika za razvoj mobilnih aplikacija kao i u kreiranju rešenja za e-trgovinu.
Činjenica da toliko velikih kompanija svoje poslovanje zasniva na Javi može se objasniti karakteristikama jezika. Kada odaberete Javu, birate rad sa jasnom logikom, razumljivom sintaksom, mogućnostima razvoja na više platformi i povećanom sigurnošću. Java je održiv i veoma tražen jezik i zato ima odličnu budućnost.
 
Osnovne Java veštine za početnike
 
Pre nego što zaronite u svet objektno orijentisanog programiranja sa Javom, potrebno je da upoznate neke osnovne aspekte, kao i bazične veštine. To podrazumeva početne sposobnosti pisanja koda i rada sa razvojnim okruženjem, rad sa varijablama i savladavanje i razumevanje logike iza ključnih operacija.
 
Najbolji način da započnete učenje je uz SoftUni besplatan kurs – Uvod u Java programiranje. Kliknite i prijavite se.