No products in the cart.

Često postavljana pitanja

Pre prijave

Da li je potrebno da imam računar?

Računar Vam je potreban za online pristup predavanjima u realnom vremenu, a biće Vam potreban i tokom praktičnih vežbi.

Minimalne specifikacije računara za praćanje kursa:

Procesor:

i3 novije generacije ( minimum 5.Generacije, svi koji su peta generacija imaju početak 5000, isto tako osma generacija je 8000 itd.), za bolje performanse i5 ili i7 procesori.

RAM memorija:

4GB rama

Hard disk

SSD 128GB

Grafička kartica:

Nije od presudnog značaja za korišćenje programa za kurs.

Da li su strani jezici važni za pohađanje kurseva?

Sva predavanja će biti na srpskom, a svi materijali na engleskom jeziku, po uzoru na matični program.

Da li je pripremni kurs zaista besplatan?

Da, kurs "Uvod u programiranje" je potpuno besplatan. Ukoliko na kraju modula želite da polažete ispit, plaća se samo nadoknada za polaganje. Položeni ispit važi za ceo program SoftUni-ja.

Da li sam dužan/na da platim polaganje ispita?

Naravno da ne. Ako se ne osećate dovoljno pripremljenim i spremnim za polaganje ispita na kraju kursa, ne morate da plaćate kotizaciju. U ovom slučaju savetujemo Vam da upišete sledeći sličan kurs i unapredite Vaše znanje.

Raspored predavanja 

NOVI CIKLUS PREDAVANJA BESPLATNIH KURSEVA PROGRAMIRANJA POČINJE 06. JULA 2024.

Tokom pripremnog kursa – Uvod u programiranje

Tokom pohađanja kurseva

Kako teče obuka tokom kursa?

Nakon odslušanog uvodnog kursa "Uvod u programiranje" imate dve mogućnosti:

 1. Ukoliko uspešno položite završni ispit imate priliku da pohađate program SoftUni obrazovnog centra. Prvi od Vaših studijskih modula se zove "Osnove programiranja". Njegov cilj je sticanje osnovnih znanja iz programiranja neophodnih za dalji napredak i specijalizaciju u programiranju. Nakon uspešno završenog modula Osnove programiranja, nastavićete sa usavršavanjem u profesionalnim modulima – detaljne informacije o nastavnom planu i programu možete pronaći OVDE. Tokom obuke u profesionalnim modulima, steći ćete sva specijalizovana znanja i veštine potrebne za početak uspešne karijere u softverskoj industriji.
 2. Ukoliko ne položite završni ispit ili niste zadovoljni ocenom možete polagati ponovo u nekom od sledećih rokova i poboljšati rezultat. Za polaganje popravnog ispita plaća se naknada u iznosu od 1.440,00 RSD. U slučaju da ostvarite niži rezultat na popravnom ispitu u odnosu na redovni - uvek se priznaje bolji rezultat.
Kada su popravni ispiti za svaki modul?

Možete izaći na popravni ispit zajedno sa novim grupama.

Kontaktirajte nas na email: studentskasluzba@softuni.rs

kako biste se informisali o tačnim terminima.

Diplome i sertifikati

Koje diplome i sertifikate izdaje SoftUni?

Nakon svakog završenog modula, ako vam je ocena jednaka ili viša od 5,00 dobijate zvanični SoftUni sertifikat. Svaki SoftUni modul daje polaznicima određeni broj kredita, a visina kredita se određuje u zavisnosti od konačne ocene na predmetu.

Polaznici koji su uspešno položili sve module iz date stručne oblasti (ocena najmanje 3,00) i sakupili potreban broj kredita, kako iz opšteg programa tako i sa specijalizovanih modula, dobiće zvaničnu diplomu za željeno zanimanje. Informacije o potrebnim kreditima za svaku profesionalnu oblast mogu se naći na stranici - Sertifikati.

Centar za karijeru – Uskoro

Druga pitanja

Kako izgleda kurs?
U zavisnosti od količine materijala koji treba preći, obuka traje između 3 i 4 sata. Na svakih sat vremena postoje pauze od oko 15 minuta. Časovi obuhvataju predavanja sa demonstracijama uživo, pitanjima i vežbama pod mentorstvom predavača.
U kojim formatima mogu da pošaljem domaći zadatak?

Domaći zadatak za pripremni kurs Uvod u programiranje se učitava u Judge automatizovanom sistemu ocenjivanja.

Imam problem sa jednim od zadataka i ne mogu da ga rešim. Šta da uradim?

Uvek možete kontaktirati naše mentore putem Discord grupe.

Kakav je format polaganja ispita?

Ispit traje 4 sata i obuhvata 6 zadataka. Preporučuje se da koristite programski jezik koji se uči na modulu Uvod u programiranje (Programski jezik Java). Svaki tačno rešen zadatak donosi 100 bodova. Parcijalna rešenja daju parcijalne poene. Nepoloženi ili netačni zadaci nose 0 bodova. Evaluacija se vrši automatski (online Judge sistemom), a evaluacija svakog poslatog zadatka se vrši na licu mesta (povratna informacija u realnom vremenu). Možete predati jedan zadatak nekoliko puta i ispravljati greške više puta tokom ispita. Sistem prihvata najviši postignuti rezultat za svaki zadatak. Dakle, na kraju svakog ispita od šest zadataka možete sakupiti između 0 i 600 poena. Možete pogledati i isprobati zadatke sa prethodnih ispita i vežbati po želji u sistemu SoftUni-a. Koristite svoje korisničko ime i lozinku sa softuni.rs za pristupanje sistemu.

Koja je težina ispita? Koje gradivo pokriva?

Polaganje ispit se zasniva na gradivu koji se prelazi na pripremnom kursu Uvod u programiranje. Da biste stekli predstavu o težini zadataka, pogledajte zadatke date na prethodnim ispitima u sistemu edukacije.

Koje materijale mogu koristiti tokom ispita?

Tokom ispita možete koristiti bilo koji materijal koji ne predstavlja pomoć, tj. možete koristiti:

 • Skripte;
 • Knjige, udžbenike, priručnike;
 • Prezentacije i predavanja;
 • Video snimke;
 • Stara rešenja problema (izvorni kod);
 • Pretraživati Internet, uključujući tutorijale, forume (bez postavljanja pitanja).

Zabranjeno je korišćenje tuđe pomoći u bilo kom obliku, uključujući:

 • Razgovar sa kolegama putem telefona / e-pošte / Facebooka...
 • Korišćenje programa za komunikaciju kao što su Skype, Viber...
 • Korišćenje programa za deljenje datoteka kao što su Google Drive, Dropbox, iCloud, torrent klijenti...
 • Korišćenje programa za daljinski pristup drugom računaru kao što su Remote Desktop, Team Viewer...
 • Pisanje na forumima i diskusionim grupama.
Šta učiniti u slučaju tehničkog kvara tokom ispita?

U slučaju tehničkog kvara tokom ispita možete nas kontaktirati na telefon:  +381602823118 i na email:

studentskasluzba@softuni.rs

Koji je minimalni rezultat za polaganje ispita?

Minimalni rezultat koji treba da postignete je od 300 od 600 poena, što će Vam dati priliku da nastavite sa obukom po programu.

Nisam zadovoljan svojom ocenom. Mogu li da je poboljšam?

Da, možete se prijaviti za neki od narednih termina ispita zajedno sa novim grupama i poboljšati ocenu.

Kontaktirajte nas na mail:

studentskasluzba@softuni.rs

Zašto da kontaktiram SoftUni Centar za karijeru i kako će mi to pomoći da brže pronađem praksu ili posao?

Nekoliko je razloga zašto savetujemo studentima da se obrate Centru za karijeru. Kao prvo, šaljemo direktne preporuke i dokumente kompanijama u ime SoftUni-ja i naši partneri smatraju da su naši polaznici prioritet u odnosu na druge kandidate. To dovodi do bržeg organizovanja intervjua.

Drugo je dobra priprema koju mogu dobiti tokom individualnih konsultacija. Informacije delimo direktno iz izvora i preporučljivo je da se upoznate sa svim izazovima traženja posla pre prijave. Savetujemo korisnike Centra za karijeru koju kompaniju da izaberu prema svojim interesovanjima, do toga koje plate da mogu da očekuju i traže prema svom profilu. Na kraju, ali ne i najmanje važno, pripremamo ih čisto tehnički pre samih intervjua dajući im iz prve ruke informacije o tome kako će izgledati intervju. Naši studenti polažu sa nama prave testove za proveru znanja i dobijaju povratne informacije o svom učinku. Sve ovo je već uključeno u cenu koju plaćaju kao naši polaznici, a svako može da se obrati Centru za karijeru da iskoristi prednosti ovih usluga.

Ako tek počinjem obuku na SoftUni, i ne znam tačno koje kurseve da pohađam, da li mogu da se obratim Centru za karijeru za smernice i preporuke?
Ako tek počinjete školovanje kod nas i/ili nemate iskustva u programiranju i ne znate kojim kursevima ili modulima da počnete, možete nas kontaktirati za uputstva. Postoji mnogo različitih puteva i vrsta tehnologije koje imaju različito trajanje i nivoe težine.
Kada je prikladno kontaktirati Centar za karijeru?

Možete nam se obratiti kada imate prosečnu ocenu iznad 5,50 i pri kraju ste celokupne obuke.

Ako imam manje od naznačenog broja kredita za pomoć u karijeri, mogu li da vas kontaktiram?

Možete kontaktirati centar za karijeru u bilo kom trenutku, čak i ako nemate potreban broj kredita za početak rada. Odgovorićemo na sva pitanja, ali nećemo još uvek moći da vam pomognemo da pronađete posao, dok ne skupite dovoljan broj kredita.

Ako imam prosečnu ocenu ispod 5,50, ali želim da se obratim Centru za karijeru za savet i uputstva kako da nađem posao – mogu li to da uradim?
Ako imate prosečnu ocenu ispod 5,50, ne možemo vam direktno pomoći slanjem preporuka poslodavcima, ali ćemo odgovoriti na vaša pitanja i uputiti vas šta i kako da radite na poboljšanju vaše prijave.
Da li SoftUni Centar za karijeru pruža pomoć polaznicima mlađim od 18 godina?

U zavisnosti od interesovanja i mogućnosti učenika, možemo pružiti pomoć osobama mlađim od 18 godina, pod uslovom da imamo izričitu saglasnost, odobrenje i potvrdu zakonskog roditelja ili staratelja.

Kako da se pripremim ako nikada nisam bio na tehničkom intervjuu?

Možete se pripremiti tako što ćete prvo odvojiti nedelju ili dve da se prisetite materijala koji ste učili sa nama. Stvari se brzo zaboravljaju i nedostatak vežbe pre tehničkog intervjua može biti od ključnog značaja. Centar za karijeru priprema studente tako što im daje priliku da polažu test koji je posebno dizajniran za ovu svrhu. On potvrđuje znanje naših učenika i daje učeniku pravu predstavu o tome da li je spreman da počne sa radom ili ima praznine koje treba popuniti.

Kako izgleda HR intervju kada se prijavljujete za poziciju programera?

Sve kompanije imaju različite tehnike, metode i preferencije za tipove intervjua koji se sprovode interno. Često se razlikuju prema nivou pozicije. Za pozicije za stažiranje i juniorski nivo, stručnjaci za ljudske resurse se uglavnom fokusiraju na motivaciju i stav koji će kandidat pokazati tokom intervjua.

Da li su strani jezici važni na IT pozicijama?
Polaznici često ignorišu strane jezike kao uslov pri pronalaženju posla, čak i za programerske pozicije. Međutim, oni su često pravi razlog neuspeha kandidata. Visoko poznavanje engleskog jezika je važno, sa visokim nivoom B2 i C1. Ne morate da imate sertifikat, ali morate da govorite tečno.
Da li da izaberem malu ili veliku kompaniju kada biram svoj prvi posao?
I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane. U većim preduzećima postoji jasno definisana struktura i procesi rada. Postoji podela i striktno segmentisane uloge, jer svaki programer radi na svom projektu/zadatku i sa određenim tehnološkim “stekom”. Fleksibilnost u ovoj vrsti okruženja često zavisi od mnogih faktora. Postoje jasni razvojni putevi za svakog zaposlenog i politike nagrađivanja koje su jedinstvene za celu kompaniju. Postoje pogodnosti i dobre poslovne prakse se poštuju. U manjem okruženju dinamika je mnogo uočljivija, često nema jasnih radnih procesa, ali je fleksibilnost velika. Projekti su raznovrsni i često sa najnovijom tehnologijom. Rast u malim preduzećima je brži i zbog kratkih rokova čovek je prinuđen da brzo uči sam. Postoje bezbrojne prednosti za oba tipa okruženja, a najvažnije je, naravno, pratiti kvalitet koda sa kojim radite.
Koji različiti nivoi kurseva postoje?

Bodovi koje svaki modul donosi variraju u zavisnosti od trajanja i složenosti obuke. Bodovi se kreću od 3 do 12. SoftUni kursevi su podeljeni u nekoliko grupa – Uvod, Osnove, Napredni i Masterclass. Odnosno, Uvodni modul daje 3 kredita, a Masterclass - 12 kredita. Bodovi se dobijaju po uspešno položenom ispitu. Ocena „Odličan“ daje maksimalan broj kredita za datu obuku.

 • U uvodnim modulima, polaznici dobijaju pregled koncepata, ciljeva i alata u oblasti ili tehnologiji;
 • U osnovama stiču se osnovna znanja, dragocena i neophodna za rešavanje osnovnih problema iz oblasti ili tehnologije. Uče se koraci za rešavanje konkretnih problema.
 • Kroz naprednu obuku stiču se veštine koje omogućavaju početak rada na terenu; demonstriraju se postojeće i poznate metodologije i koncepti u cilju savladavanja dobrih praksi za rad na terenu ili sa tehnologijom.
 • Masterclass kursevi pružaju priliku za unapređenje specifičnih veština ili tehnika iz savremene prakse u oblasti ili tehnologiji.
Kolika je naknada ako upišem ponovo ceo program, modul ili kurs?

Kada upisujete ponovo program, modul ili kurs dobijate popust od 50% na redovnu cenu.

Koji su uslovi za polaganje popravnog ispita?

Svaki student upisan na kurs ima pravo da polaže redovni ispit i popravni ispit u periodu od 24 meseca. Naknada za polaganje popravnog ispita iznosi 1.440,00 RSD.

Primetio/la sam grešku ili bug na websajtu SoftUni-ja. Gde to prijaviti?

Pošaljite nam mejl na studentskaluzba@softuni.rs sa informacijama o problemu.

Primetio/la sam grešku ili bug u materijalima za učenje. Gde to prijaviti?
Na stranici odgovarajućeg kursa, u tabeli sa materijalima za svako predavanje nalazi se dugme „Prijavi grešku“, preko kojeg možete prijaviti grešku timu dajući kratak opis šta je tačno problem.