java-2023

Zašto učiti Java programski jezik u 2023 godini?

Zašto učiti Java programski jezik u 2023 godini? Ukoliko se dvoumite da li je Java jezik za vas, evo razloga zašto je ovaj programski jezik odličan izbor za početak učenja programiranja.

 

Java

Java je jedan od najkorišćenijih i najtraženijih programskih jezika na svetu već godinama. Java je jezik visokog nivoa dizajniran za objektno orijentisano programiranje. Tokom godina se pokazao kao jedan od najpristupačnijih i najlakših jezika za učenje ako ste potpuni početnik. To je univerzalni jezik koji će vam omogućiti da radite na širokom spektru projekata, bez obzira na platformu za koju su namenjeni. Princip na kome je Java zasnovana je – „Napiši jednom, pokreni bilo gde“.

Programi pisani na Javi mogu se pokretati na različitim platformama, a to je moguće zato što se izvorni kod ne kompajlira u mašinski kod, već u tzv. bajt kod, koji se izvršava na JVM ili Java virtuelnoj mašini. Upravo to obezbeđuje prenosivost, skalabilnost i pre svega fleksibilnost za sve Java projekte.

Java je tipičan back-end jezik. Drugim rečima, ako ga proučavate, fokusiraćete se na razvoj logike servera – šta se dešava u pozadini, dok korisnici stupaju u interakciju sa tzv. front-end okruženjem. 

Koje mogućnosti pruža Java?

Prenosivost i fleksibilnost projekata kreiranih pomoću Jave čine jezik jednim od najpoželjnijih kod poslodavaca. Java je uvek u vrhu potražnje sa stotinama otvorenih pozicija.

Ukoliko pogledate Flyaps infografiku koja pokazuje u kojim se industrijama i koje kompanije u velikoj meri oslanjaju na koji jezik, videće da je Java uvek u samom vrhu . To je preferirani jezik velikih kompanija u ozbiljnim industrijama, kompanija kao što su Amazon, AT&T i J.P. Morgan.

4 razloga da izaberete Java jezik

Popularna – sa ogromnom zajednicom od preko 5 miliona programera (SlashData) koji ga koriste Java je udvostručila svoju zajednicu za samo 2 godine jer je ključna za razvoj Android ekosistema i sve više ulazi u razvoj AR/VR.

Pristupačan – Kao jezik visokog nivoa, Java je bliža prirodnim jezicima i razumljivija je za programere početnike.

Svestran – može se koristiti za širok spektar projekata, bez obzira na platformu na kojoj treba da rade. Od finansijske industrije do zdravstvene zaštite, Java je deo razvoja visoke tehnologije koji zahtevaju fleksibilnost i povećan nivo bezbednosti.

Fundamentalno – Java se smatra jednim od sintaksički složenijih jezika u poređenju sa sintaksom alternativa kao što je Python. Ako počnete sa Javom, moći ćete mnogo lakše da savladate pojednostavljenu sintaksu drugih popularnih programskih jezika.

Osnove sa Javom

Ako želite da vaš fokus bude na back-end razvoju, praktično nema razloga da ne izaberete Javu, osim možda uske specifičnosti onoga što želite da radite. Na primer, Python je pogodniji za ML i analizu podataka, dok je C# među vodećim jezicima za razvoj igara.

Proverite da li je programiranje za vas i prijavite se za naš besplatan kurs Uvod u Java programiranje.

Časovi su fokusirani na praktičan rad i takođe će vam pomoći da razvijete svoje logičko mišljenje uz sticanje osnovnih znanja i veština.