blog image 2

„SoftUni pruža priliku za uspešan početak karijere“

U našoj rubrici sa vama delimo inspirativne intervjue sa našim najuspešnijim studentima kako bismo saznali više o njima – kako su saznali da im je programiranje u krvi, šta ih motiviše da rastu, koje su im bile najveće prepreke i druga zanimljiva pitanja.

Kako je počela Evegenijeva avantura u svetu programiranja, ne propustite da pročitate u narednim pasusima!

Zdravo, Evgeni! Možete li se predstaviti sa nekoliko reči za čitaoca našeg bloga?

Moje ime je Evgeni Vijačev. Završio sam srednju matematičku školu u Sofiji, a potom i UASG kao građevinski inženjer. Imam sina od godinu i po dana.

Šta vas je privuklo programiranju i da li imate omiljeni programski jezik?

U srednjoj školi sam napravio prve korake ka programiranju sa C++. Posle sam se prijavio za „Računarske nauke“ na Univerzitetu u Sofiji i primljen sam među 10 najboljih ljudi. Na kraju krajeva, odabrao sam građevinski inženjering i diplomirao na UASG-u. U jednom trenutku sam se jednostavno umorio od konzervativnog okruženja u građevinarstvu i vratio sam se svojoj prvoj strasti – programiranju. Upisao sam Softverski univerzitet i tako je moja avantura počela iznova. Moj omiljeni jezik je C# i uglavnom sam orijentisan na .NET tehnologije.

Koji kurs iz programa vam je bio najkorisniji i zašto?

Najkorisniji su mi bili OOP i programski kodeks kvaliteta. Mislim da su oni temelj za karijeru svakog programera softvera. Bio sam iskreno zadovoljan kursom baze podataka (SQL).

Zašto ste izabrali SoftUni i kakva je atmosfera bila tokom školovanja?

Odabrao sam SoftUni, zbog prilike za relativno brz početak moje karijere, pošto sam već imao minimalno iskustvo u ovoj sferi. Na kraju krajeva, sve je uspelo i veoma sam srećan. Atmosfera je bila radosna. A bio je fokusiran tokom predavanja i posvetio sam mnogo vremena svakodnevnom učenju i pisanju koda, iako sam uz to projektovao jednu od mojih poslednjih zgrada za sada.

Kakav je bio oblik Vašeg obrazovanja i zašto ste ga preferirali?

Upisan sam na licu mesta, jer mislim da se tako čovek više angažuje. Osim toga, kao što sam već rekao, projektovao sam od kuće i trebao mi je svakodnevni kontakt sa ljudima. Nakon što sam se zaposlio u IT-u, prešao sam na onlajn formu edukacije.

Šta vam je bila najveća poteškoća tokom programa?

Moja najveća poteškoća je bila… Da budem iskren, sada ne mogu da smislim ništa posebno. Posle UASG-a sam navikao na manje sna i učenje, tako da sam se lako prilagodio novoj sredini. Pretpostavljam da je najteže u ovoj situaciji biti uporan, motivisan i verovati u konačni uspešan rezultat.

Muškarci ili žene su bolji programeri?

Zanimljivo pitanje. Mislim da pol nije bitan, a nedostupnost IT sferi za žene je mit. U mojoj kompaniji ima mnogo žena na različitim pozicijama – Dev, KA, Support, Managers. Moj menadžer je takođe žena.

Koje ste veštine, pored programiranja, uspeli da steknete na Softverskom univerzitetu?

Timski rad, zbog timskih projekata.

Da li Vam je diploma sa SoftUni-ja pomogla da uspete u sledećoj stručnoj realizaciji?

Najviše je pomoglo stečeno znanje. Naravno, svi sertifikati za odlično položene kurseve su veliki plus i mogu dati prednost u većoj konkurenciji.

Kako vidite sebe za 5 godina u profesionalnom planu?

Vidim sebe na više vodećoj poziciji. Želeo bih da imam mali tim, za koji bih bio odgovoran. To će se, naravno, desiti na osnovu mojih stečenih veština.

I za kraj – šta ćete savetovati svim budućim studentima, koji tek počinju školovanje na SoftUni-ju?

Stalno ćete se susresti sa poteškoćama i preprekama, zato ne odustajte dok ne postignete svoje ciljeve!