Sta-je-potrebno-za-QA-specijalistu

Šta je potrebno za QA specijalistu?

Šta je potrebno za QA specijalistu? U ovom tekstu otkrivamo neke od ključnih detalja u razvoju QA karijere.

Ali, možda niste ni sigurni šta je uopšte QA?

Da li ste nekada koristili određeni software i naišli na grešku? Verovatno retko. To je jedna od najgorih stvari koja može da se desi dok koristite aplikaciju ili bilo koji software. Upravo to je zadatak QA specijalista, odnosno stručnjaka za osiguranje kvaliteta. Ne samo da oni pomažu programerima i kompanijama u razvoju programa, već čuvaju korisnike od neprijatnosti i problema.

Skraćenica QA krije iza sebe izraz Quality Assurance. Drugim rečima, QA su stručnjaci za osiguranje kvaliteta. U ovom slučaju govorimo o kvalitetu softverskih proizvoda koji se razvijaju. Oni imaju zadatak da pronađu i dokumentuju nedostatke i greške, čak i one skrivene.

Da bi obavili ovaj zadatak, stručnjaci sprovode niz testova i to na različitim nivoima i u različitim fazama razvoja programa i aplikacija. Na primer, testiranje komponenti pomaže u otkrivanju nedostataka u pojedinačnim softverskim komponentama i pomaže da se poprave u vrlo ranoj fazi razvoja.

S druge strane, konačno testiranje se dešava na kraju procesa razvoja da bi se potvrdilo da sve radi kao što je očekivano, odnosno da se ceo sistem ponaša u skladu sa očekivanjima. U QA procesu učestvuje tim, kroz alfa testove, pa čak i korisnici – tzv beta testovi. Testiranje softvera je srce ove profesije.

Već vam je jasno da uloga QA stručnjaka može uticati i na reputaciju kompanije za koju radite – nećete joj dozvoliti da proizvodi neispravne proizvode – i na resurse i vreme koje ulaže za uspešan razvoj. Ali da biste u potpunosti učestvovali u stvaranju pouzdanih finalnih proizvoda, morate imati određeni skup veština i znanja. Ove zahteve ćemo razmotriti u narednim redovima.

 

QA obuka

Savladavanje tehničkih veština koje su vam potrebne da postanete QA stručnjak ne traje dugo. Za samo 5 meseci steći ćete ključne veštine, a zatim se možete fokusirati na profesionalnu realizaciju ili nadogradnju do QA specijaliste za automatizaciju.

Da biste se pripremili za uspešnu karijeru u oblasti QA, trebalo bi da:

– Razumete vrste testova. Pored toga, trebalo bi da naučite da razvijete razumljive scenarije testiranja.

– Savladajte određeni komplet alata. Baš kao što programeri rade sa specifičnim razvojnim okruženjima, bibliotekama i okvirima, morate savladati ključne alate (Selen, Appium…)

– Pratite i dokumentujte greške i nedostatke. Vaši izveštaji o greškama treba da budu visokog kvaliteta i detaljni kako bi mogli jasno da vode programere da ih reprodukuju. Cilj je, naravno, efikasno rešavanje pronađenih problema.

– Imate osnovno znanje o programiranju. Ovo se odnosi posebno na automatizovano testiranje. To će vam omogućiti da pišete automatizovane skripte.