sta-je-java

Šta je Java i zašto bi baš ovaj programski jezik trebalo da naučiš?

Šta je Java i zašto bi baš ovaj programerski jezik trebalo da naučiš? Mnogi mladi programeri početnici suočavaju se sa prvom preprekom – izborom pravog jezika.

Ako se i vi imate ovakvu dilemu evo odgovora na nekoliko važnih pitanja.

 

Šta je Java?

Java je kompajlirani objektno orijentisani programski jezik visokog nivoa, što ga čini posebno pogodnim za početnike. Java pruža bolju čitljivost i lakšu krivu učenja. Ono što je posebno važno je da je Java danas jedan od najčešće korišćenih programskih jezika. Zajednica Java programera podrazumeva skoro 20 miliona profesionalaca.

Velike korporacije ga preferiraju zbog visoke sigurnosti koju pruža. Zato je upravo Java osnova Android ekosistema i razvoja mobilnih aplikacija. Samo u poslednje dve godine, skoro 5 miliona programera se pridružilo zajednici, a jezik se sve više koristi u AR i VR projektima.

Evo kako početi učenje Jave:

Ključne veštine za početnike

Prvo sa čime ćete se susresti na našem besplatnom kursu Uvod u Java programiranje je razvojno okruženje, odnosno IDE – Integrisano razvojno okruženje. Ono vam pruža alate koji su potrebni za kreiranje softverskih aplikacija. Tamo ćete takođe napisati svoje prve linije koda i početi da se navikavate na Java sintaksu. Naučićete da radite sa promenljivim, vršite provere i rukujete petljama.

Ovo je osnova koja vam je potrebna da počnete da radite na složenijim konceptima i veštinama koje vas očekuju u SoftUni programu. Tokom početnog kursa savladaćete alate profesionalnih programera. 

Java platforma i jezički alati

Java je kompajliran jezik znači da se komande u kodu kompajliraju pre izvršenja. Dakle, za izvršavanje programa pisanog na Javi potrebna je tzv Java virtuelna mašina ili JVM.

Jedan od najpopularnijih alata sa kojima ćete raditi je Spring, on je otvorenog koda i pruža mnoge funkcije koje će vam olakšati rad. 

Java pruža brojne mogućnosti i uspešnu karijeru. Zato ne oklevajte i napravite prve korake već danas tako što ćete se prijaviti na besplatan kurs Uvod u Java programiranje.