java-programski-jezik-upotreba

Šta Java programski jezik sve može?

Šta Java programski jezik sve može? Mogućnosti Jave su skoro neograničene, ali za neke zadatke je ovaj programski jezik skoro pa nezamenjiv. Java je nastala još daleke 1991. godine kada je James Gosling hteo da napravi novi programski jezik, po uzoru na C, ali značajno jednostavniji. Osnovni cilj, pa i slogan, novog jezika je bio – „napiši jednom, izvrši svuda“. A to znači da uz pomoć Java virtual machine, ista aplikacija može da se koristi na različitim platformama.

Java se u odnosu na druge jezike pored toga ističe i drugim prednostima, recimo pre svega kao programski jezik za kreiranje web aplikacija, Android aplikacija i alata za razvoj softvera kao što su Eclipse, IntelliJ IDEA i NetBeans IDE. Java je jezik visokog nivoa što znači da kod podseća na govorni jezik, zbog čega je pogodna za početnike. Takođe, tu je i Integrisano razvojno okruženje (IDE), odnosno kolekcija alata koji olakšvaju rad na različitim projektima. Java se može pohvaliti otvorenim kodom i brojnom, bogatom dokumentacijom. Za sve izazove i probleme na koje možete naići kada kodirate u Javi postoji odgovor. Na kraju, ne zaboravimo veliku zajednicu profesionalaca koji već godinama programiraju u Javi. Ukoliko smo vas već ubedili da je Java pravi izbor, možete odmah da se prijavite za naš besplatan kurs Uvod u Java programiranje. Ukoliko vam treba još informacija, nastavite da čitate.

Šta Java programski jezik sve može?

 

Web programi

Java je dobro poznata kao programski jezik za internet aplikacije, pre svega na strani servera. Spring, Struts, Apache i JSF su među najpopularnijim Java okvirima za konstruisanje web aplikacija. Javu koriste i poznate web stranice kao što su LinkedIn, Ali, Amazon i mnogi drugi.

Video igrice

Java je odličan izbor za razvoj igara i posebno grafike. Dostupni su brojni okviri i biblioteke, kao što su LibGDKS i OpenGL.

Enterprise aplikacije

Java je takođe pogodna za poslovne aplikacije. Java aplikacije se lako povezuju i rade na različitim platformama. Takođe, postoji čitav skup Java programskih interfejsa (API) za ovu namenu pod nazivom Java Platform, Enterprise Edition (Java EE) koji omogućava efikasno i lako pisanje koda. Uz visoku sigurnost, Java je idealna za enterprise aplikacije.

Chat botovi i AI

Java je izdržala test vremena i biće odlična osnova za rad sa chat botovima i veštačkom inteligencijom. 

Chat botovi su često zasnovani upravo na Java jeziku, zato što omogućava mašinsko učenje i lako povezivanje baza i big data.

Big data

Pored Pythona i Java je najpopularniji alat za velike podatke, njihovu obradu i analizu. Pored AI, upravo ova oblast biće sektor ogromnog rasta u bliskoj budućnosti.

Internet stvari (IoT)

Programeri često smatraju Javu najboljim jezikom za razvoj IoT uređaja. Java aplikacije nemaju problem sa različitim platformama pa će raditi i na različitim uređajima. Takođe je najbolji izbor za IoT zbog svoje prilagodljivosti i mobilnosti, jer se koristi za veb razvoj, Android razvoj, razvoj aplikacija za desktop računare… Integracija više tehnologija je lakša sa Javom. Java se zato koristi u auto industriji, medicini pa i ugrađenoj elektronici u raznim oblastima.

Android aplikacije

Java je zvanični programski jezik za Android razvoj, pri čemu Java čini 46,2 odsto svih Android aplikacija. Koristi ga Android Studio, koji je zvanični IDE za razvoj Android aplikacija. Dakle, ako planirate rad u Android univerzumu – Java je neophodna.

Desktop aplikacije

Java je takođe poznata po kreiranju grafičkih korisničkih interfejsa za desktop aplikacije. Dostupni su brojni Java okviri, što razvoj GUI aplikacija čini lakim. 

Prijavite se za naš besplatan kurs Uvod u Java programiranje i počnite da učite Javu bez rizika.