06.11.2023. BlogCover

QA kao ključni deo softverskog razvojnog procesa – Zašto je važno znati QA

Kada je reč o softverskom razvoju, jedan od ključnih elemenata koji doprinosi kvalitetu finalnog proizvoda jeste proces osiguranja kvaliteta (QA).

QA predstavlja suštinski deo svakog softverskog projekta, obezbeđujući da aplikacije ispunjavaju visoke standarde funkcionalnosti, performansi i pouzdanosti pre nego što stignu do krajnjih korisnika. U ovom blogu istražujemo zašto je QA neophodan deo softverskog razvojnog procesa i kako on doprinosi izgradnji robustnih i pouzdanih aplikacija.

Sprečavanje grešaka

Jedan od osnovnih razloga za uključivanje QA u softverski proces jeste sprečavanje grešaka koje mogu biti štetne po korisničko iskustvo. QA timovi testiraju aplikacije kako bi otkrili eventualne greške ili bagove pre nego što aplikacija bude puštena u proizvodnju. Ovo je od izuzetne važnosti jer pomaže u izbegavanju nepotrebnih troškova i negativnih posledica po reputaciju kompanije.

Unapređenje kvaliteta softvera

QA omogućava kontinuirani proces unapređenja kvaliteta softvera. Kroz ciklus testiranja, QA timovi prate performanse aplikacije i identifikuju područja koja zahtevaju poboljšanje. Time se obezbeđuje da aplikacija ostane efikasna i konkurentna na tržištu, pružajući korisnicima najbolje moguće iskustvo.

Prilagođavanje standardima

QA igra ključnu ulogu u osiguravanju usaglašenosti sa standardima i regulativama. Razne industrije imaju svoje specifične standarde koje aplikacije treba da ispune. QA timovi se fokusiraju na testiranje funkcionalnosti koje su u skladu sa ovim standardima kako bi se obezbedila pravilna implementacija i sprečile potencijalne pravne ili regulatorne posledice.

Zaključak

Zbog svega ovoga, razumevanje osnova QA je neophodno za one koji žele da se bave softverskim razvojem. Kurs "Osnove QA" koji nudi SoftUni pruža detaljan uvid u ovu oblast, prilagođavajući gradivo kako bi bilo razumljivo čak i onima koji nemaju prethodno iskustvo. Kroz praktične vežbe i stručno vođene lekcije, polaznici će steći potrebne veštine za testiranje softvera i postati deo rastuće industrije informacionih tehnologija.

SoftUni kurs – prvi korak ka vašoj IT karijeri

Izučavanje osnova QA (Quality Assurance) predstavlja ključni korak u ulasku u dinamičan svet informacionih tehnologija. Kroz ovaj kurs, stići ćete temeljno razumevanje procesa testiranja softvera, omogućavajući vam da postanete deo ključnog tima koji garantuje visok kvalitet i pouzdanost softverskih proizvoda. Ovladavanjem QA tehnikama, dobićete vredne vestine koje su sveprisutne i neophodne u raznim granama IT industrije.

Pridružite nam se i istražite koliko daleko može da vas odvede strast prema tehnologiji i inovacijama. Razvijte temelje za uspeh i započnite svoju karijeru u IT sektoru!

Zainteresovani? Prijavite se na kurs „Osnove QA“ već danas!

Novi SoftUni kurs – Uđite u svet softverskog testiranja QA

Predavanja počinju 6.12.2023.