programski-jezici

Programski jezici: Koji je najbolji za vas?

Danas postoji doslovno na stotine programskih jezika, od eksperimentalnih i alternativnih pa do industrijskih standarda koji već decenijama vladaju. 

Ipak, početak učenja programiranja može da bude komplikovan, posebno ako ste prvi put suočeni sa ogromnim izborom programa. Budući programeri su u dilemi – da li postoji potražnja među poslodavcima i da li su perspektivni projekti koji se uz odabrani program mogu realizovati. 

Zato je najvažniji savet svim početnicima da odaberu jedan od trenutno najpopularnijih jezika kojim će početi učenje.

Upravo to je Java, a SoftUni program edukacije počinje besplatnim kursem Uvod u Java programiranje

 

 

Zašto izabrati jedan od vodećih programskih jezika?

Nije teško otkriti koji su to jezici najpopularniji. Recimo interne analize na GitHub su izdvojile Javu, C#, Python i JavaScript u prvih 5 najpopularnijih korišćenih jezika.

Java ima zajednicu kojoj se skoro 5 miliona ljudi pridružilo u poslednje dve godine.

Zajednica programera JS približava se 17,5 miliona programera, a Python ima preko 15,7 miliona programera u zajednici.C# se takođe nalazi u prvih 5, sa zajednicom od preko 10 miliona programera.

Šta neke jezike čini popularnijim od drugih?

Pogodni za početnike – Ogromne zajednice rezultuju vrtoglavom količinom resursa dostupnih svima koji su početnici u jezicima. Koje god pitanje da imate, budite sigurni da ćete moći da pronađete odgovor na platformama kao što je StackOverflov.

Lako za preuzimanje – bilo da se prvi put bavite programiranjem ili imate prethodno iskustvo, jezici kao što su C#, Java, Python i JavaScript će vam omogućiti da brzo i glatko zaronite u tematiku. Ovo su jezici visokog nivoa, što znači da su laki za razumevanje i bliski prirodnim jezicima. Nećete naići na nerazumljive jedinice i nule svojstvene mašinskom kodu, niti na komplikovanu sintaksu niskog nivoa poput C.

Fleksibilni u primeni – upravo ovi jezici stvaraju najrazličitije razvojne mogućnosti. Koriste se u brzorastućim i inovativnim sektorima, u širokom spektru projekata koji utiču na različite industrije. To znači da su mogućnosti za vas, kao programera sa jednim od ovih programskih jezika, brojne i raznovrsne. 

Izborom jezika koji ćete učiti, posredno birate i pravce u kojima ćete se razvijati. 

Zato je Java najfleksibilnija i pruža najviše mogućnosti uz odličnu perpektivu za razvoj karijere.

Proverite da li je programiranje za vas i prijavite se na naš besplatan kurs Uvod u Java programiranje.