Programiranje-ili-QA

Programiranje ili QA: Šta izabrati?

Programiranje ili QA? Šta izabrati? Upravo to je dilema sa kojima se suočavaju mnogi početnici na startu karijere. Oblast IT-a nudi veliki izbor mogućnosti za učenje i svakako najpopularniji ostaju programiranje i testiranje softvera kao pravci ka kojima se usmeravaju potpuni početnici. 

Ako ste i vi među njima i želite da napravite prve korake, ali niste sigurni da li da počnete da učite programiranje ili QA, evo nekoliko saveta.

 

Programiranje

Programiranje je proces kreiranja sekvencijalnih instrukcija koje računar treba da prati da bi izvršio zadatak. Ova uputstva su zapravo kod koji pišete, koristeći programski jezik i prateće tehnologije kojima vladate. Svaki programski jezik ima svoju sintaksu, koja može biti bliža (u jezicima visokog nivoa) ili dalje (u jezicima niskog nivoa) prirodnim jezicima. Za programere početnike, preporučljivo je da izaberu jezik visokog nivoa jer je sintaksa lakša za razumevanje i savladavanje. Zato SoftUni program edukacije upravo počinje besplatnim Java kursom – Uvod u Java programiranje. Pored Jave, Python, C#, JavaScript su među najpopularnijim i najtraženijim programskim jezicima.

Kada uđete u programiranje, moraćete da izaberete da li ćete se baviti back-endom – razvojem serverske logike ili front-endom – razvojem elemenata sa kojima korisnici imaju direktnu interakciju i koje mogu da vide na svojim ekranima. Kasnije možete da nadogradite veštine na full-stack i DevOps.

Da biste se realizovali na ovom putu, morate posedovati niz osnovnih veština:

Odlično poznavanje najmanje jednog programskog jezika i sposobnost pisanja čistog i urednog koda;

Sposobnost rada sa razvojnim okruženjem (IDE), sistemima za kontrolu verzija (kao što je Git) i sposobnost otklanjanja grešaka koda;

Rad sa algoritmima i strukturama podataka;

Rad sa pratećim tehnologijama, bibliotekama i okvirima;

Algoritamsko razmišljanje i kompleks mekih veština, uključujući sposobnost rešavanja problema, pažnju na detalje i komunikacijske veštine.

U zavisnosti od specifičnosti jezika koji odaberete i tehnologija koje savladate, možete ići različitim putevima razvoja.

Većina početnika bira oblast programiranja upravo zbog prednosti koje ono donosi. Programeri su traženi stručnjaci za koje postoje mnoge i dobro plaćene mogućnosti. Rad kao programer otvoriće vrata mnogim industrijama, od finansija do razvoja video igara, medicine, pa čak i automobilske industrije.

Kao programer imaćete mogućnosti za rad od kuće. Ipak, imajteu vidu da će biti potrebne godine da postanete vrhunski programer. 

I tu je i glavna prednos QA. Ako tražite brži put do IT karijere, onda je QA zanimljiv izbor. 

Takozvano Osiguranje kvaliteta je aktivnost osiguranja kvaliteta softvera. Razvoj programa ponekad ostavlja skrivene nedostatke i greške koje mogu dovesti do problema sa performansama kada softverski proizvod postane dostupan korisnicima. Zato je uloga QA stručnjaka poslednjih godina sve značajnija. 

Stručnjaci za osiguranje kvaliteta moraju biti posvećeni profesionalci kao i programeri. 

Među vodećim veštinama koje će vam trebati su:

Razumevanje procesa razvoja i testiranja;

Poznavanje metodologija testiranja, specifičnih procesa i alata za ručno i automatizovano testiranje. Primeri takvih alata su Selenium, Appium, Jmeter, NUnit, JIRA i mnogi drugi.

Veštine u pronalaženju, analizi i dokumentovanju grešaka, kreiranju test scenarija i pisanju test skripti koje imaju za cilj automatizaciju testova.

Pažnja ka detaljima i analitičke veštine kako biste mogli efikasnije da otkrijete i analizirate potencijalne probleme i postojeće nedostatke.

Komunikacijske veštine, jer ćete programerima morati da objasnite gde i koje nedostatke imaju.

Jedan od vodećih razloga zašto se mnogi početnici odlučuju da uđu u IT oblast kroz QA profesiju je koliko brzo se mogu steći neophodna znanja. Ako su programerima ponekad potrebne dve godine učenja i prakse da bi postali uspešni, posebno ako kombinuju učenje sa redovnim radom, profesionalci za QA mogu da počnu da rade posle nekoliko meseci.

QA profesija takođe pruža i mogućnost rada na daljinu i realizacije u međunarodnim kompanijama. 

Programiranje ili QA?

Programeri i QA stručnjaci rade rame uz rame na realizaciji softverskih projekata, tokom celog procesa razvoja. Obe profesije su perspektivne i otvaraju vrata IT oblasti. QA je lakši, ali programeri mogu da računaju na veću zaradu i više mogućnosti.

Najbolji način da proverite da li je programiranje za vas jeste da se bez rizika prijavite za naš besplatan kurs Uvod u Java programiranje.