programiranje-i-matematika

Programiranje i matematika – Šta bi trebalo da znate

Programiranje i matematika su naravno blisko povezani i većina početnika se pita da li je poznavanje matematike neophodno da bi se ušlo u svet programiranja.

Mnogi su unapred odustali u strahu od matematike. Samo, ne bi trebalo da se plašite.

U ovom tekstu ćemo objasniti koja su to osnovna znanja potrebna da biste počeli da učite programiranje.

Softverski inženjering se često oslanja na matematičke koncepte, ali njihova primena je prilično jednostavna. Zapravo, kao programer, nikada nećete morati da rešavate složene jednačine ili dokazujete teoreme. Ipak, morate da razumete osnovne koncepte da biste znali šta radite.

Najvažnije od svega je da imate dobro razvijeno logičko mišljenje, a matematika pomaže upravo u razvoju. U većini slučajeva, znanje matematike iz škole biće vam sasvim dovoljno. Jedini izuzetak su veoma inovativna polja koja se u principu oslanjaju na matematiku, kao što je mašinsko učenje i veštačka inteligencija.

Dobra vest je i da ćete na našem besplatnom kursu Uvod u Java programiranje moći da proverite vaša znanja i bez rizika proverite da li je programiranje za vas.

Osnovni matematički koncepti za programere

 

Postoji nekoliko važnih koncepata koje bi trebalo da znate. 

Funkcije – funkcije vam daju mogućnost da uporedite datu količinu sa drugom. Potrebno je da ih razumete i da možete da rukujete njima ako ćete se baviti funkcionalnim programiranjem.

Matrice i vektori – Matrice su zapravo tabele koje verovatno poznajete iz rada sa programima kao što je Excel. A ako ste već napravili prve korake u programiranju, verovatno ste se već bavili vektorima. To su strukture podataka, tačnije, liste i nizovi koje programeri koriste.

Verovatnoće – Verovatnoće igraju ulogu u čitavoj kompjuterskoj nauci danas. Oni su deo stvaranja bržih i elegantnijih algoritama, a takođe su deo osnova mašinskog učenja.

Statistika – Statistika služi prikupljanju, analizi i modelovanju podataka. 

Kao što vidite, što su kompleksnije oblasti u kojima želite da se razvijate, to će postati matematički intenzivnije.

Ako već imate iskustva u programiranju – možete da rukujete promenljivim, petljama i uslovnim konstrukcijama, možete dopuniti svoje veštine znanjem matematike.

Prijavite se odmah na naš kurs Uvod u Java programiranje i besplatno proverite da li je karijera programera za vas.