Programiranje-2023

Programiranje u 2023. godini – Koji su glavni trendovi

Programiranje u 2023. godini će biti “vruća” tema. Evo koji su glavni trendovi. I pored svih problema i krize, softverska industrija je još jednom dokazala svoju otpornost i dostigla nove visine. 

Ukoliko još uvek razmišljate da li da u 2023. godini napravite prve korake u programiranju, do kraja članka nećete imati dilemu. 

Potreba za programerima i stručnjacima u softverskoj industriji raste iz dana u dan i taj trend će se nastaviti.

 

Programiranje u 2023. godini

Po mnogim analizama softverska industrija će u narednih 5 godina u mnogim zemljama biti broj 1 po prihodima. I pored sve brojnijih programera, tržište toliko brzo raste da će biti potrebno još značajan broj stručnjaka. Da li to znači da za vas ima mesta u softverskoj industriji? Čim steknete neophodne dubinske veštine i znanja, odgovor je jasan – Da!

U ovom trenutku, najtraženiji stručnjaci i dalje su back-end programeri, uglavnom sa Java, C#, Python, PHP i C++ aplikacijama. Prate front-end programeri sa JavaScript jezikom, a u vreme pisanja ovog članka, oni koji rade sa React-om su traženiji (na račun Angulara). Stručnjaci za osiguranje kvaliteta imaju blagu prednost u odnosu na fullstack programere, ali situacija je dinamična. I to je samo deo mogućnosti u oblasti IT-a koje možete ostvariti posle kvalitetne obuke.

Kako početi, koji programerski jezik izabrati?

Ovo je jedno od najtežih pitanja na koje ćete morati da odgovorite kada pravite prve korake u programiranju. Počnite od toga da li želite da se bavite back-end (razvoj logike servera) ili front-end (razvoj na strani korisnika). Ovo je dobra polazna tačka za odlučivanje kojim jezikom da počnete.

Java, C# i Pithon su izbori ako želite da se bavite back-end programiranjem. C# je neprocenjiv u oblasti video igara, Python je lider u nauci o podacima i mašinskom učenju, a Java je jezik velikih korporacija i projekata visokog profila. Odaberite JavaScript ako želite da se razvijate za front-end. 

Među prvih pet najpopularnijih programerskih jezika sve vreme su: Java, C++, C#, Python i JavaScript sa milionima programera.

Prema podacima najnovijeg izveštaja SlashData, novi programeri biraju uprvo ove jezike. Razlozi su dvostruki – širok izbor visokotehnoloških projekata na kojima se može raditi i lako učenje za početnike. Osim C++, svi ostali imaju pojednostavljenu sintaksu prilagođenu početnicima.

Verujemo da smo vas ubedili – 2023 godina je idealan trenutak da počnete sa učenjem uz SoftUni besplatan kurs Uvod u Java programiranje.