No products in the cart.

Ellipse 3

Djordje Trbojević

- QA

Biografija predavača

Pohadjao sam IX beogradsku gimaziju Mihailo Petrović Alas, prvo na prirodnom smeru i kasnije sam prešao na društveni smer. Po završetku srednje škole (2008. godina) upisao sam studije na Univerzitetu Singidunum, Departman za poslovnu Ekonomiju, smer Finansije i Bankarstvo. Završio u roku. Radno iskustvo mi počinje u Telenoru 2013. godine kao operater Call Centra. Osim regularnog opisa posla, tu sam se dodatno angažovao i na kreiranju SMS poruka sa self care uputstvima za korisnike koje se i danas koriste, kao i na praćenju statistika timova. Nakon 6 meseci postajem Backup Team Lead, gde sam se bavio nadzorom rada kolega, praćenjem statistika rada Call Centra, saradnjom sa tehničkim timovima, pomaganjem kolegama u izazovnim situacijama time što bih im prenosio znanja o procesima i procedurama. Kako mi je prijalo to prenošenje znanja i pomaganje drugima, postao sam i mentor gde sam upoznavao nove kolege sa poslom, nakon inicijalne obuke, i uz njih provodio radni rad i usmeravao ih i podučavao o finesama posla. 2016. počinjem da se bavim QA poslom, počinjem da radim u Allied Testing kompaniji, na poziciji manuelnog testera. Projekti su bili vezani za finansije, web aplikacije su bile u pitanju, gde je više aplikacija bilo medjusobno povezano. Radilo se funkcionalno i regresivno testiranje. Osim manuelnog testiranja, bilo je i kreiranja SQL upita kako bi dobili podatke za testiranje. Timovi su bili internacionalni. Nakon 6 meseci u Allied Testing-u postao sam QA Team Lead na novom projektu, i napravio sam svoj tim ljudi koji se bavio manuelnim testiranjem aplikacije, od samog početka razvoja aplikacije. Aplikacija se testirala na više okruženja, i zahtevala je i korišćenje SQL-a za dobijanje test podataka kao i manuelno testiranje, a prioritet su mi bili i izveštavanje o test rezultatima kao i organizacija rada tima i prisustvo na sastancima sa biznis i dev timovima oko daljeg razvoja projekta. Zbog potreba regresivnog testiranja, uvelo se i automatizovano testiranje gde sam pomagao u razvoju testova i nadgledao rezultate testiranja. Nakon 3 i po godine u Allied-u i više od 500 pronadjenih bug-ova, 2020. godine prelazim u CHF, Cooperative Housing Foundation, koja je kod nas ogranak tog američkog privrednog društva, na poziciju QA Team Lead-a. Projekat je finansijskog tipa, uveliko razvijen i u upotrebi, dosta kompleksan, predvidjen za više zemalja sa različitim zakonskim regulativama. Tu učestvujem u organizaciji rada tima, prisustvujem sastancima vezanim za dalji razvoj aplikacije, blisko saradjujem sa dev timom u analizama razvoja novih funkcionalnosti, a bavim se i automatizacijom testova kroz Selenium IDE i API testiranjima koristeći Postman, gde takodje i automatizujem procese kroz aplikaciju. Pored toga se bavim i manuelnim testiranjem, funkcionalnim i regresivnim.

Kratak intervju sa predavačem

Kako ste započeli svoju karijeru u svetu programiranja?
Karijeru započinjem sasvim slučajno, prilikom pomaganja jednom prijatelju da završi svoj posao oko testiranja. Nekako smo se dotakli te teme da mu nije išlo, dao sam par ideja, i na kraju sam mu pomagao da završi testiranja, shvatio da me to interesuje i da bih se bavio time. Ja sam i kao mali bio takav da proveravam kako i zašto nešto radi na neki način, tako da sam sada samo nastavio sa time.
Šta Vas je inspirisalo da postanete predavač i delite svoje znanje sa drugima?
Onaj osećaj da je neko spremniji zbog mene, da može da ima nova znanja i da ih lakše savlada i usvoji, i da mu ta znanja mogu doneti lepu karijeru i zadovoljstvo u budućnosti.
Kako se prilagođavate različitim stilovima učenja naših polaznika?
Pre svega, strpljenjem. Svako od nas je drugačiji i treba mu drugačiji pristup.
Kako se osećate kada vidite napredak i uspeh polaznika?
Videti nekoga da napreduje, da se interesuje za neku sferu, da se posvetio i da se razvija je sjajan ispunjujuć osećaj, i motiv za dalje uspehe.
Kakvi su Vaši saveti za one koji se premišljaju da li da se upuste u svet programiranja i prijave na SoftUni kurseve?
Da se ne premišljaju već krenu u to, jer im može samo koristiti.