koji-programski-jezik-prvo-nauciti

Koji programski jezik prvo naučiti – Zašto je Java dobar izbor

Koji programski jezik prvo naučiti i zašto je Java dobar izbor? Programeri se na početku karijere i učenja često suočavaju sa dilemom, odnosno izborom pravog jezika za njih.

Ukoliko i vi imate ovaj problem i razmišljate da li učenje početi besplatnim kursem Uvod u Java programiranje, ovaj tekst će vam pružiti potrebne odgovore.

Dobra vest je da glavne razlike između jezika nisu prevelike i programeri lako uz SoftUni kurseve mogu da se prebace na drugi program u bilo kom trenutku. Najvažnije je na početku učenja savladati glavna pravila i koncepte programiranja, a upravo to je fokus naših kurseva za početnike.

Koji programski jezik prvo naučiti – Java naravno

Java je kompajlirani objektno orijentisani programski jezik. Danas je to jedan od najčešće korišćenih programskih jezika sa jednom od najvećih zajednica – preko 14 miliona ljudi. To uključuje i programere početnike kojima je Java prvi jezik i ljude sa prethodnim iskustvom koji proširuju svoje programerske veštine.

Java je odličan izbor za početnike zato što pruža neuporedivo bolju čitljivost i lakšu krivu učenja u odnosu na druge jezike.

Još jedna prednost, zbog koje je Java univerzalni programski jezik, je zato što ga preferiraju velike korporacije. Java takođe pruža visoku sigurnost i zato je osnova Android ekosistema i razvoja mobilnih aplikacija. Samo u poslednje dve godine zajednici se pridružilo oko 5 miliona JAva programera, a jezik se sve više koristi u AR i VR projektima.

SoftUni kurs Uvod u Java programiranje vam pruža odličnu osnovu da biste uz Java jezik ušli u IT svet.

Java za početnike

Na kursu Uvod u Java programiranje izgradićete neophodnu osnovu za uspešno učenje programiranja od nule. Kurs će vam omogućiti da napišete prve redove koda i početi da se navikavate na Java sintaksu. Ovo je vaša početna tačka – savladavanje sintakse, osnovnih naredbi i konvencija specifičnih za jezik. Bazične veštine koje su vam potrebne ne svode se samo na pisanje koda.

Softuni Java kursevi omogućavaju da postanete profesionalac. Naučićete da radite sa varijablama, radite provere i rukujete petljama. Savladaćete razvojno okruženje, odnosno tzv. IDE – Integrisano razvojno okruženje. Ono vam pruža alate potrebne za izradu softverskih aplikacija. U njemu ćete napisati svoj kod i izvršiti ga. Sve to predstavlja osnovu da biste mogli da nastavite sa edukacijom, kao i složenijim Java konceptima i alatima.

Java za početnike

Java jezik može da se kompajlira što znači da se naredbe u kodu kompajliraju pre izvršenja. Zato izvođenje programa napisanog u Javi zahteva takozvani Java Virtual Machine ili JVM, koji u kombinaciji sa prevodiocem i grupom biblioteka i alata čine Java platformu. Ovo je kompletno okruženje u kome možete razvijati aplikacije.

Jedan od najpopularnijih alata sa kojima ćete raditi kada počnete da razvijate svoje veštine je Spring. Otvorenog je koda i pruža mnoge funkcionalnosti koje će vam olakšati rad. Oslonićete se na njega za web razvoj. Netflix, Amazon i eBay samo su neka od velikih imena koja ga koriste u svojim proizvodima.

Uđite u moćni Java svet i započnite karijeru programera, prijavite se za naš besplatan kurs – Uvod u Java programiranje.