karakteristike-java-jezika

Koje su karakteristike programskog jezika Java?

Koje su karakteristike programskog jezika Java? Mnogi od vas se verovatno pitaju koliko se tačno Java jezik razlikuje od drugih programskih jezika. Evo njegovih glavnih karakteristika:

 

Koje su karakteristike programskog jezika Java?

1. Jednostavnost

Java je pre svega jednostavna za učenje, bez potrebe za dugim programima obuke ili kurseva. Istovremeno je i sasvim prilagođena trenutnim softverskim praksama. Ideja je da Java programeri od samog početka budu produktivni i efikasni.

2. Objektno orijentisano programiranje

Java jezik je dizajniran kao objektno orijentisani jezik. Objektno orijentisano programiranje (OOP) je zasnovano na ideji „objekata“. Objekti sadrže podatke koji se čuvaju u obliku polja pod nazivom „atributi“. U objektno orijentisanom programiranju, programi rade dok pojedinačni objekti međusobno komuniciraju. Java tehnologija pruža čistu i efikasnu OOP platformu.

3. Po strukturi i sastavu blizak drugim jezicima

Održavanje vizuelne i strukturalne bliskosti Jave sa C++-om čini Javu prepoznatljivim i poznatim jezikom, dok je u isto vreme mnogo jednostavnija i lakša. Ako ste upoznati sa C++, lako ćete preći na Javu. Ako ste potpuni početnik – onda biste se nakon ulaska u Javu mnogo lakše nosili sa eventualnim proučavanjem C++ ili sličnog jezika.

4. Pozdanost

Programski jezik Java je dizajniran da kreira pouzdane programe. On obezbeđuje kontinuiranu proveru vremena kompajliranja, nakon čega sledi drugi nivo provere vremena izvršavanja. 

5. Sigurnost

Java tehnologija je dizajnirana da radi u distributivnim okruženjima, što znači da je bezbednost najvažnija. Sa bezbednosnim funkcijama koje su implementirane već na nivou „dizajna jezika“ (kao što su višestruke provere pomenute gore), Java tehnologija vam omogućava da konstruišete aplikacije koje se ne mogu „osvojiti“ spolja. Pokretanjem na mreži, aplikacije napisane u Javi su zaštićene od spoljnog upada neovlašćenim kodom. To je odlična zaštita od virusa i preuzimanja kontrole.

6. Arhitektonski neutralan

Java tehnologija je dizajnirana da kreira i podržava aplikacije koje će morati da rade u heterogenom mrežnom okruženju. U takvom okruženju, ove aplikacije moraju biti u stanju da rade u skladu sa različitim hardverskim arhitekturama. 

7. Prenosivost

Arhitektonska neutralnost je samo jedan deo zaista prenosivog sistema. Java tehnologija podiže koncept prenosivosti na potpuno novi nivo pa su vaši programi isti na svakoj platformi – nema nekompatibilnosti između tipova podataka ni na hardverskom ni na softverskom nivou.

8. Visoka produktivnost

Java platforma postiže superiorne performanse korišćenjem šema koje omogućavaju tumaču da radi punom brzinom bez potrebe da proverava okruženje za izvršavanje. Java aplikacije štede računarske resurse.

Ukoliko želite da učite Java jezik, prijavite se na neki od naših kurseva: besplatni kurs Uvod u Java programiranje ili Kurs Osnove programiranja Java.