kako-postati-java-programer

Kako postati Java programer?

Kako postati Java programer? Prvi koraci u programiranju su često nesigurni ali i uzbudljivi. Ipak, mnogi se tada pitaju da li su napravili pravi izbor. I konkretno – da li je Java jezik koji treba učiti kao prvi? Zato je važno na samom početku učenja programiranja postaviti čvrste temelje, posle čega možete da se ozbiljno posvetite jeziku koji želite.

To znači da bi trebalo da se upoznate sa osnovnom sintaksom i osnovnim konceptima i komandama koje možete da koristite. SoftUni kurs – Uvod u Java programiranje sasvim razumljivo uvodi buduće programere u ovaj svet. Čak i oni koji nikada nisu videli ni jednu liniju koda lako će početi da uče i savladavaju gradivo. Najbolje od svega je što ćete odmah moći da počnete da pišete kod. 

Evo prvih koraka koje svaki početnik Java programer treba da napravi.

Kako postati Java programer?

1. Upoznajte se sa programskim jezikom

Programski jezici vam omogućavaju da zadate komande računaru koristeći određenu sintaksu. Sintaksa i semantička pravila će vas verovatno zbuniti kada počnete da učite. Ipak, brzo ćete savladati Java osnove. Iako različiti jezici imaju određene razlike u sintaksi, kada se naviknete na pisanje Java koda, lako možete savladati i druge jezike.

Pre toga, moraćete da naučite neke osnove kao što su rad sa konzolom, provere, petlje, čitanje i štampanje podataka . Tako su počeli svi uspešni Java programeri.

2. Kreirajte svoje prve programe

Programi su poprilično jaka reč, ali bukvalno u prvim minutima vašeg Java putovanja, napisaćete vaše prve linije koda . Čak i kada prepisujete kod nemojte ga kopirati. Uvek ga napišite sami i tako vežbajte.

Tako ćete početi da se navikavate na sintaksička pravila i specifičnosti Jave, ali ćete naučiti i da čitate kod i da pronađete svoje greške, koje svi prave prilikom pisanja. 

Evo primera nekih od prvih programa koje ćete samostalno napisati:

Na konzoli ćete odštampati poznati tekst „Hello, Worlds!“

Odštampaćete listu brojeva.

Naći ćete najmanji i najveći broj.

Uradićete jednostavne proračune.

Ako vam se sve ovo čini previše pojednostavljeno, zapamtite da je u početku vaš cilj da se naviknete na sintaksu, razvojno okruženje koje koristite i naučite osnovne komande. Kada to savladate, svi sledeći koraci će biti mnogo lakši.

3. Zašto učiti Java jezik?

Put do uspešne karijere Java profesionalca nije kratak i zahteva trud i posvećenost sa vaše strane. Ali, ako pratite naš program, efikasno ćete savladati sve materijale za učenje i lako doći do cilja. 

Java je praktično univerzalni programski jezik i možete ga pronaći svuda – od web aplikacija do mobilnih aplikacija. Takođe, kada savladate Javu, lako ćete naučiti i druge jezike.

Baš zato je Java jedan od najkorišćenijih i najperspektivnijih jezika. Trenutno je jedan od najtraženijih jezika kod poslodavaca u IT oblasti. A tako će i ostati. Java će i u budućnosti biti jedan od najpoželjnijih jezika, sa višestrukim mogućnostima implementacije.

Uz sve to, kao Java programer bićete deo ogromne zajednice programera. Preko 8 miliona ljudi koristi ovaj programski jezik. Moći ćete da učite od nekih od najboljih programera i radićete sa njima.

Ako ste spremni da napravite prve korake sa Javom, na pravom ste mestu. 

Prijavite se za naš kurs Osnove programiranja Java koji počinje u januaru 2023. godine.