najpopularniji-programski-jezici

Kako odrediti najpopularniji programski jezik?

Kako odrediti najpopularniji programski jezik? Programeri početnici će pre nego što odaberu jezik koji će početi da uče morati da se raspitaju o opcijama.

Mnogi će pitati poznanike i prijatelje, neki će pokušati da izaberu prema svojim interesovanjima. Takođe, možete proveriti i koji su najpopularniji programski jezici, odnosno odlučiti na osnovu podataka.

TIOBE i popularniji programski jezici

 

Na šta pomislite kada čujete „najpopularnije“? Prema TIOBE indeksu, ovo su najtraženiji programski jezici na pretraživačima kao što su Google, Bing, Youtube, Wikipediji… Za merenje se koristi 25 najpopularnijih i najposećenijih pretraživača i sajtova, a da bi ušli u rangiranje jezici moraju da ispunjavaju različite zahteve i TIOBE „definiciju“ programskog jezika.

Indeks se ažurira mesečno i ne odražava najčešće korišćeni ili najbolji programski jezik. Međutim, TIOBE je dobar vodič za to koje jezike vredi razmotriti kao početak programiranja, kao i za koje jezike ljudi na vebu su zainteresovani.

Prema poslednjem TIOBE indeksu, prva tri mesta drže: Python, C i Java.

PYPL indeks 

PYPL je još jedan Indeks popularnosti programskog jezika koji meri koliko često se lekcije i tutorijali traže na listi od 29 jezika. Glavni izvor informacija je Google Trends, a indeks vam može reći koliko su obrazovni materijali traženi za različite jezike. Drugim rečima, na koje jezike ciljaju drugi početnici poput vas, kao i iskusni programeri koji žele da dodaju jezik svom tehničkom nizu.

Prva tri mesta po PYPL su: Python, Java i Java Script.

GitHub

Do sada su predstavljena dva glavna indeksa zasnovana na mrežnim podacima i ponašanju korisnika na mreži. U sledećim redovima ćemo napraviti korak do GitHub-a da saznamo koje jezike programeri zapravo koriste u svojim projektima.

GitHub je mesto gde ćete pronaći najveću zajednicu programera. Danas GitHub ima skoro 100 miliona korisnika.

Takozvani Izveštaj Octoverse, koji je generisala sama platforma, ukazuje da je najkorišćeniji jezik bio JavaScript. Java je na drugom, odnosno trećem mestu. Odmah tu je i Python.

SlashData i najveće zajednice

SlashData je kompanija za razvojnu analitiku i istraživanje. Godišnje proizvodi više od 40 studija o različitim IT temama. Prema njihovim podacima iz poslednje dve godine su Java, JavaScript i Python u samom vrhu po broju programera: JavaScript – 19,6 miliona, Python-a – 16,9 miliona, Java – 16,5 miliona.

Ukoliko već niste izabrali, imamo ideju. Prijavite se za besplatan SoftUni kurs Uvod u Java programiranje koji će vam omogućiti da li je programiranje za vas, bez ikakvog rizika.