Java-programski-jezik

Java programski jezik – Zašto izabrati Javu za početak učenja programiranja?

Java programski jezik puni 28 godina. Ali zašto, skoro 3 decenije kasnije, izabrati Javu za početak učenja programiranja?

Java je i dalje jedan od najpopularnijih programskih jezika za back-end razvoj. Velika zajednica Java programera nastavlja da raste i trenutno broji preko 16 miliona ljudi globalno.

Zbog svoje univerzalne prirode i lake primenljivosti, Java je programski jezik po izboru u nekim od najvećih tehnoloških kompanija, kao što su: Google, Tvitter, Netflix, Amazon, Meta, LinkedIn, Amazon… 

Ako želite da uđete u svet Jave, napravite prve korake uz besplatan SoftUni kurs – Uvog u Java programiranje.

Ako još uvek imate dilemu, evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da izaberete baš… 

 

Java programski jezik

Jednostavan, efikasan i svestran jezik

Sintaksa Jave je slična engleskom jeziku, što je čini mnogo pogodnijom za programere početnike jer je kod čitljiviji i lakši za pisanje i kompajliranje. Kada naučite Javu mnogo je lakše savladati druge jezike jer ćete već imati razvijenije logičko razmišljanje.

Jezik ima bogat API sa kojim možete da radite sve, od grafike i zvuka do mini-igara kao što je Tetris. Da, ovo je moguće i sa drugim jezicima, ali razlika je u tome što ne morate da instalirate različite module i biblioteke, što je početnicima popriličan problem. Kada instalirate Javu, većina ovih funkcija dolazi sa instalacijom.

Java je takođe veoma efikasan jezik jer omogućava istovremeno izvršavanje više programa ili njihovih delova. Jezik je objektno orijentisan, što omogućava grupisanje objekata i njihovu upotrebu u različitim projektima.

Još jedna velika prednost Jave je činjenica da može da radi na bilo kom uređaju sa Java virtuelnom mašinom (JVM), bez obzira na operativni sistem. To znači da kada jednom napišete kod, možete ga koristiti u drugim projektima na drugim uređajima umesto da počnete od nule.

Visoka primenljivost

Java omogućava realizaciju različitih projekata. Najčešće se jezik koristi u razvoju Android aplikacija, ali moguće je kreiranje veb aplikacija i različitih programa. Google je razvio Gmail na Javi.

Zbog svojih bezbednosnih i pouzdanih karakteristika, Java je takođe popularan izbor za razvoj naučnih aplikacija. 

Java implementacija

Pomoću Jave možete da uradite mnogo toga – od igara do poslovnih aplikacija. A to znači da ćete lako naći poslodavca. Evo nekoliko profesija u kojima se možete ostvariti nakon što savladate Java:

Java full stack programer

Ako želite da radite sa veb aplikacijama, možete da budete Java full stack programer. Senior programeri mogu kreirati veb-bazirane aplikacije za kompanije ili da radei kao konsultanti za druge kompanije. Oba posla su odlično plaćena i tražena.

Android Developer

Ovo je jedan od najčešćih Java poslova i posebno je popularan među startapima. Odgovornost Android programera uključuje dodavanje funkcija Android aplikacijama ili kreiranje novih. S obzirom da skoro svaka kompanija sada ima svoju mobilnu aplikaciju, potražnja za ovom pozicijom će i dalje biti visoka u godinama pred nama.

Consulting Developer

Konsultantski poslovi su vezani za pojedinačne projekte za različite kompanije i obično imaju određeni rok. Iako to znači da nećete stalno raditi sa istom kompanijom, to je odlična prilika za honorarne projekte. Tipično, kompanija angažuje programera kada rade u kratkom roku i žele da iznesu ili poboljšaju svoj proizvod ili funkciju na tržište. 

Ovo je, naravno, samo mali deo mogućnosti koje Java otvara pred vama. 

Ako želite da napravite prve korake i otkrijete šta još krije jezik, prijavite se odmah za besplatan kurs Uvod u Java programiranje.