java-programerski-jezik-zanimljivosti

Java programski jezik – Zanimljive činjenice koje niste znali

Java programski jezik je najpopularniji u protekloj deceniji i jedan od najkorišćenijih u različitim oblastima već godinama. Ali, sigurno da postoji nekoliko zanimljivih činjenica koje i pored toga niste znali.

Java je polazna tačka sa koje su mnogi programeri krenuli na put programiranja. Njegova stabilnost i pouzdanost su odavno poznate, a ako im dodate prenosivost i mogućnost kreiranja aplikacija za različite platforme i operativne sisteme, već razumete zašto je Java toliko značajna. Evo još nekoliko zanimljivih činjenica o Java jeziku. 

 

Java programski jezik

Java se prvobitno zvala Oak

Prvobitni naziv programskog jezika Java bio je Oak, ili u prevodu – „Hrast“. Prema poznatoj priči, ispred prozora kancelarije Džejmsa Goslinga (tvorca Jave) rastao je ogroman hrast i odatle inspiracija za ime jezika koji je u to vreme razvijao. Ipak, marketinško odeljenje Sun-a je ustanovilo da već postoji kompjuterska kompanija istog imena.

Na kraju su Gosling i njegov tim programera izašli u obližnji kafić i počeli da raspravljaju o različitim opcijama za naziv jezika i na kraju su došli do imena „Java“.

Java je izmišljena… slučajno

Godine 1992. Džejms Gosling je radio na projektu u Sun Labs-u koji je zahtevao da se C++ „očisti“. Rezultat ovog pojednostavljenja jezika bio je sasvim novi programski jezik. Tako je rođen jezik Java.

U Javu vredi ulagati

Širom sveta postoji oko 10 miliona Java programera. Cifra je impresivna, ali ništa manje impresivna je godišnja plata koju ima prosečan Java programer u SAD – oko 100.000 dolara!

Java je drugi najpopularniji jezik svih vremena

Kao što je već pomenuto, Java je najpopularniji jezik u poslednjoj deceniji. Pored toga, Java je takođe drugi najpopularniji jezik svih vremena. Ispred je samo veteran programskih jezika – „C“. Više od milijardu pametnih telefona širom sveta koristi Javu: operativni sistem Android koristi Java aplikacije.

Ako i vi želite da postanete Java programer pogledajte naše kurseve: besplatni Uvod u Java programiranje i Osnove programiranja Java koji počinje u januaru 2023.