java-programiranje-za-pocetnike

Java programiranje je odlično za početnike – Evo zašto

Java programiranje je odličan izbor za početnike koji tek počinju da uče. Ako ste tek zakoračili u svet programiranja i ne znate koji jezik da odaberete možete da pogledate jedan od popularnih indeksa za programske jezike – TIOBE. Tamo ćete videti brojke i statistike, ali ono što je značajno je da ćete saznati i koji su najpopularniji i naravno najtraženiji programerski jezici na globalnom nivou.

Ako pažljivije pogledate podatke otkrićete da je Java uvek u samom vrhu popularnosti i to već godinama. Zašto je to tako i koji su glavni razlozi za toliku dominaciju? Postoji nekoliko odgovora na ovo pitanje a donosimo najvažnije.

Java programiranje

1.Praktičnost

James Gosling opisuje Javu kao “kičmu” programskih jezika. Java je osmišljena kako bi programerima omogućila da rade svoj posao uz minimalan angažan. Takođe, Java je veoma praktična i fleksibilna. To znači da će različiti programeri moći da uzmu isti kod i dalje lako nastave da rade sa njim. Naravno, u Javi možete pisati teško čitljiv jezik (kao što možete u bilo kojem drugom jeziku), ali kada sledite osnovna načela pisanja, mnogo je čitljiviji od drugih jezika. I to je velika prednost.

2.Kompatibilnost unazad

Sun Microsystems, a nakon njih i Oracle, uložili su ogroman napor da bi kod napisan u jednoj verziji Jave radio u novijim verzijama bez potrebe za izmenama. Iako postoje određeni izuzeci od ovog pravila, Oracle održava ovu osobinu Jave vrlo uspešno. Veoma je zgodno uzeti bilo koji Java kod i implementirati ga u svoj trenutni projekt bez gubljenja vremena na beskonačne promene i prilagođavanja.

3.Visoke performanse i pouzdanost

Java ima više od 20 godine istorije i to je čini pouzdanim jezikom. Prikladan je za različite primene baš zbog te pouzdanosti ali i performansi. Dovoljno je pogledati listu kompanija koje ga koriste. Twitter je sa Ruby-on-Rails prešao na Java Virtual Machine(JVM) Tu su i drugi: Spotify, Facebook, Salesforce, eBay, Hadoop, Cassandra, Spark… Ako tražite performanse i fleksibilnost skalabilnosti – Java i JVM su bez dileme pravi izbor.

4.Java je uvek ažurna

Kada malo bolje pogledate TIOBE indeks, primetićete značajan porast popularnosti Jave od jeseni 2014. Ovaj rast se podudara sa izdavanjem Java Development Kit 8 (JDK8). JDK je veliki korak napred za sve Java Developere. Java programeri uz pomoć njega mogu da programiraju na funkcionalniji način bez potrebe za učenjem celog posebnog jezika kao što je Scala.

Pored toga inovacije znatno olakšavaju optimizovanje performansi aplikacija koje se izvode na višejezgrenim ili višeprocesorskim mašinama.

Zbog svega toga, Java je sve što programer početnik traži: jezik koji je jednostavan za učenje i ima sjajnu perspektivu.

Zato ne oklevajte i prijavite se za baš besplatan kurs – Uvod u java programiranje