No products in the cart.

java-ili-python

Java ili Python – Koji jezik odabrati ako tek počinjete da programirate?

Java ili Python i koji jezik odabrati ako tek počinjete da učite programiranje? Mnogi programeri početnici su pred ovom dilemom koju ćemo pokušati da razrešimo.

Oba programska jezika su odlična i veoma popularna. Java postoji dugi niz godina i ima veliku bazu programera i različite mogućnosti primene, dok se Python-u pridružuju nove generacije programera sve više i više. Ipak, postoje neke značajne razlike između njih.

Pre nego što odaberete koji je programski jezik bolji (ako uopšte postoji bolji), važno je analizirati njihove najveće razlike. Zato se u ovom tekstu bavimo razlikama i poredimo oba jezika na osnovu više faktora, od popularnosti, pa do sintakse i lakoće učenja…

 

Java ili Python?

Programski jezici imaju fundamentalnu ulogu u računarstvu i neophodni su za razvoj različitih aplikacija. Netflix? Napravljen u Java programu. Android? Takođe.

Dva ubedljivo najpopularnija programska jezika poslednjih godina su upravo Java i Python. Oba su popularna jezika sa brojnim bibliotekama, što otežava izbor jednog. Python postaje sve popularniji zbog svoje jednostavnosti, ali Java postoji već duže vreme pa je i dalje značajniji jezik. 

Da pređemo na stvar – glavna razlika između Jave i Python-a je u tome što se Java kompajlira, dok se Python interpretira. Zbog toga je učenje Jave nešto  izazovnije od učenja Pythona. Ali su i njene mogućnosti veće.

Python

Python je programski jezik visokog nivoa. Python je objektno orijentisan programski jezik koji ima veliku podršku koja olakšava implementaciju različitih programa i algoritama. Njegove jezičke konstrukcije i objektno orijentisani pristup imaju za cilj da pomognu programerima da napišu jasan, logičan kod za različite projekte. Najveća snaga Python-a je njegova ogromna kolekcija standardnih biblioteka koje se mogu koristiti pre svega za:

Mašinsko učenje

GUI aplikacije (Kivi, Tkinter, PiKt…)

Web okviri

Obrada slika (OpenCV…)

Skreping sa Weba

Testiranje

Multimedija

Naučno računarstvo

Obrada teksta…

Java

Javu je razvio Džejms Gosling u kompaniji Sun Microsistems i objavljena je 1995. Java je objektno orijentisani programski jezik visokog nivoa, što znači da programski jezik podseća na govorni. Java je trebalo da se zove bude VORA, što znači: napiši jednom, pokreni bilo gde. To znači da se ista aplikacija može na isti način pustiti na različitim platformama. Prednost toga je ogromna, pogotovo za velike programske sisteme koji zahtevaju izuzetnu stabilnost i sigurnost.

Java se kompajlira u bajtkod, koji može da radi na bilo kojoj Java virtuelnoj mašini. Zato je ovaj jezik nezavisan od platforme jer ne mora da se kompajlira u određenu platformsku mašinu. Java-ina sintaksa ima sličnosti sa C++ i C; međutim, ima manje objekata nižeg nivoa.

Java se pre svega koristi za razvoj sledećih aplikacija:

Desktop GUI aplikacije

Mobilne aplikacije

Veštačka inteligencija

Web aplikacije

Big Data

Igre

Poslovne aplikacije

Dakle, oba programska jezika su pogodna za učenje i iza sebe imaju velike zajednice. Učenje jednog ne znači da ne možete naučiti drugi – mnogi programeri se upuštaju u više jezika. 

Python je nešto lakši za učenje, ali Java pruža više mogućnosti za dalje učenje i razvoj karijere.

Ukoliko želite da uđete u čudesni Java svet programiranja prijavite se za naš besplatan kurs Uvod u Java programiranje.