21.08. Blog cover

Java ili JavaScript: Koji je pravi izbor za vas?

Dobrodošli u svet programiranja! Ako ste početnik u ovoj oblasti, sigurno ste čuli za termine “Java” i “JavaScript”. Iako zvuče slično, ovi programski jezici su zapravo dva različita entiteta, i danas ćemo vam pomoći da razumete šta su i kako se koriste. 

 

Java 

Java je višenamenski programski jezik koji se često koristi za izgradnju robustnih aplikacija i softvera. Ako vas privlače razvoj mobilnih aplikacija, desktop programa ili aplikacija za uređivanje baza podataka, Java bi mogla biti pravi izbor za vas. Java je izuzetno popularna i široko korišćena u industriji. Učenjem Java programiranja, stekli biste sposobnost da kreirate moćne aplikacije koje se izvode na različitim platformama. 

 

JavaScript 

S druge strane, JavaScript je programski jezik za web razvoj. Ako vas zanimaju interaktivne i dinamičke veb stranice, JavaScript je ključan alat. On omogućava da vaše stranice reaguju na korisničke akcije i da se prilagode bez potrebe za osvežavanjem stranice. Učenjem JavaScript-a, postaće vam jasno kako da dodate animacije, forme, validaciju unosa i mnoge druge interaktivne elemente svojim web stranicama. 

 

Sličnost samo u imenu 

Iako se čini da su Java i JavaScript povezani zbog imena, njihove sličnosti tu uglavnom prestaju. Java je razvijena u kasnim osamdesetim godinama kao jezik za programiranje u svim vrstama aplikacija. S druge strane, JavaScript je nastao 1995. kao jezik za interaktivnost na web stranicama. Imena su dodeljena iz marketinških razloga, a ne zbog sličnosti u samim jezicima. 

 

Naši Besplatni Kursevi 

 Ako ste zainteresovani za početak vaše karijere u programiranju, imamo sjajne vesti! Na našoj platformi nudimo besplatne kurseve za učenje osnova i Java i JavaScript programskih jezika. Ne morate da birate samo jedan – možete naučiti oba i proširiti vaše sposobnosti i mogućnosti. 

Na našim besplatnim kursevima naučićete osnove programiranja korak po korak, bez obzira na vaše prethodno iskustvo. Naši iskusni predavači će vam biti vodiči kroz ceo proces, pa čak i ako ste potpuni početnik, bićete u mogućnosti da usvojite osnove i počnete da gradite svoje veštine. 

Sada kada znate razliku između Java i JavaScript jezika, i znate da nudimo besplatne kurseve za oba, nema razloga da se ne pridružite svetu programiranja! Bez obzira na vaš izbor, spremni smo da vas podržimo i pomognemo vam da ostvarite svoje ciljeve. Prijavite se na naše besplatne kurseve i započnite svoje uzbudljivo putovanje u programiranje! 

Predavanja za oba kursa startuju 09. Septembra 2023. Priključite nam se!