java-programski-jezik

Da li je Java još uvek značajan programski jezik?

Da li je Java još uvek značajan programski jezik? I da li bi trebalo da počnete da ga učite? Ukoliko imate ove dileme – evo odgovora.

Postoji mnogo programskih jezika, brojni su i novi, moderni koji donose neke inovacije. Sa druge strane, Java postoji skoro 30 godina. I pored toga on je i dalje jedan od najtraženijih i najpoželjnijih jezika od strane početnika programera. I još mnogo toga. Java je odličan izbor za početak učenja, baš kao i naš besplatan kurs – Uvod u Java programiranje.

 

Java jezik

Iako Java ima već ima skoro 30 godina itekako je aktuelna zbog vanvremenskih karakteristikama koje su ga učinile merilom razvoja za velike poslovne potrebe softvera. Takođe je od suštinskog značaja za razvoj aplikacija za Android ekosistem i samim tim nezamenjiva.

Upravo ove činjenice su ključne i zbog njih Java zajednica raste iz dana u dan. Sve više programera nadograđuje svoje veštine Java jezikom, a mnogi početnici biraju Javu kao prvi programski jezik.

Samo od početka prošle godine, skoro 5 miliona novih programera pridružilo se Java jezičkoj zajednici. Prema JetBrains, 32% programera Javu koristi kao primarni jezik.

Java se danas najviše koristi za razvoj web sajtova, cloud rešenja, mobilnih aplikacija i IT infrastrukture, a njena primena je sve značajnija u razvoju projekata proširene i virtuelne stvarnosti. 

Dakle, ako želite da učestvujete u kreiranju inovativnih i visokotehnoloških softverskih proizvoda u velikim kompanijama, onda je Java pravi izvor.

Takođe, Java pruža i pregršt mogućnosti za back-end razvoj. Ipak, ne treba ga mešati sa JavaScript-om, koji obezbeđuje alate za front-end razvoj. 

Java je zbog svoje stabilnosti i bezbednosti idealna za industrije koje se oslanjaju na velike količine podataka i informacija, kada je  potrebna sigurnost koju Java pruža.

Kao programski jezik visokog nivoa, odličan je za prve korake jer je znatno razumljiviji za programere početnike.

Zaključak je jasan – Java jeste i ostaće značajan i aktuelan programski jezik – ne samo među samim programerima, već i među poslodavcima. Prognoze pokazuju da će se rast zajednice oko jezika nastaviti. 

Prijavite se danas za besplatni kurs Uvog u Java programiranje.