No products in the cart.

16.10.2023. BlogCover

3 razloga za odabir JavaScript-a kao prvog programskog jezika

Gotovo svaka internet stranica koju ste ikada posetili izgrađena je pomoću JavaScript-a. Iako jezik postoji više od 27 godina, i dalje je jedan od najzastupljenijih među programerima širom sveta za kreiranje dinamičnog i interaktivnog internet sadržaja.

Ako želite da bolje razumete JavaScript i napravite prve korake u programiranju, pozivamo vas da iskoristite priliku i upišete se na besplatni kurs „Uvod u JavaScript”.

 

Zašto odabrati Java Script

 

  1. Popularnost

Prema istraživanjima na platformi Stack Overflow, JavaScript je apsolutni lider i već više od deset godina zauzima vrh liste najkorišćenijih programskih jezika. Skoro 66% profesionalnih programera i dalje koristi JavaScript!

SoftUni Blog content 1

Izvor: Stack Overflow

Činjenica da 98% internet stranica širom sveta koristi JavaScript takođe govori o popularnosti ovog jezika. Učenje ovako široko rasprostranjenog jezika ne samo da garantuje da će vaše veštine biti primenljive, već vas povezuje sa ogromnom zajednicom programera sa kojom možete razmenjivati znanje i ideje.

 

  1. Dobar izbor za početnike

JavaScript je odličan izbor za početnike programere jer je njegova sintaksa prirodnija i lakša u poređenju sa većinom drugih programskih jezika. Razvojno okruženje nije komplikovano jer je jezik već ugrađen u svaki web pregledač. To olakšava početnicima da započnu programiranje direktno u pregledaču, umesto da troše vreme na kreiranje razvojnog okruženja.

Još važnije, poznavanje JavaScript-a postavlja čvrste temelje za učenje drugih programskih jezika. Razlog za to je što podržava kako objektno-orijentisano, tako i funkcionalno programiranje. Stečene veštine se mogu primeniti u svakom novom jeziku koji želite da naučite, bez obzira da li je to Python, Java ili C++.

 

  1. Najpopularnije front-end I back-end tehnologije se zansivaju na JavaScript-u

Istraživanja na platformi Stack Overflow takođe pokazuju da su React, Node.js i jQuery tri najčešće korišćene web tehnologije među profesionalnim programerima. Prema izveštaju o veštinama programera sa platforme HackerRank za 2023. godinu, React je četvrta najtraženija veština sa rastom od preko 100%.

jQuery i React su biblioteke za izgradnju korisničkih interfejsa bazirane na JavaScript-u. Koriste se za brzo i efikasno stvaranje interaktivnih korisničkih interfejsa i web aplikacija sa značajno manje koda u poređenju sa običnim JavaScript-om. Stoga su najčešći zadaci koji zahtevaju puno linija koda pojednostavljeni.

Node.js je open-source, cross-platform okruženje za izvršavanje JavaScript koda. Ovo okruženje omogućava programerima da koriste JavaScript za izgradnju skalabilnih mrežnih aplikacija, backend servisa, API-ja, i drugih vrsta serverskih strana aplikacija. Ono što je ključno jeste to što Node.js omogućava JavaScript-u da se izvršava van web pregledača, što znači da možete koristiti isti jezik, JavaScript, kako za frontend, tako i za backend razvoj. To znači da ne morate učiti novi jezik za server-side razvoj, već možete iskoristiti već postojeće znanje.

 

Zaključak

Ako naučite kako da radite sa JavaScript-om, usvojićete i rad sa vodećim tehnologijama koje će vam otvoriti mnoga vrata za profesionalno usavršavanje kao full-stack programer. Napravite prvi korak ka uspehu već danas! Predavanja počinju 18. novembra!

 

Više o ovom kursu možete pogledati OVDE.

Prijavu na ovaj kurs možete izvršiti OVDE.