Najpopularniji-programski-jezici-2023-godina

10 najpopularnijih programskih jezika za 2023 godinu

Predstavljamo 10 najpopularnijih programskih jezika za 2023 godinu. Zanimljivo je da su na listi neki veoma popularni već godinama poput Jave, ili C#, ali ima i novih. Neki programski jezici se lako uče, drugi su znatno kompleksniji. 

 

Najpopularniji programski jezici – 2023 godina

1. JavaScript

JavaScript se bavi frontend stranom razvoja i posebno je koristan za kreiranje dinamičkih web elemenata, kao što su animirana grafika ili interaktivne karte itd. JavaScript se uveliko koristi u web razvoju, izgradnji web servera i razvoju igara. Već godinama je na vrhu liste najpopularnijih programskih jezika.

2. Python

Ovaj programski jezik je bukvalno otkrovenje za mlade programere jer se lako uči i može se pohvaliti širokim spektrom aplikacija, od jednostavnih skripti do naprednih web programa. Uz Python, programeri mogu koristiti različite pristupe pogramiranju za različite stvari. Smatra se jednim od najlakših i najpopularnijih programskih jezika za učenje.

3. Java

Java je već godinama u samom vrhu popularnosti. Programeri je koriste za backend i to za web razvoj, razvoj aplikacija i obradu velikih podataka. Celokupan Android je zasnovan na Javi. U pitanju je objektno orijentisani jezik koji se dokazao u godinama za nama i stekao ogromnu popularnost zato što pruža izuzetnu sigurnost.

4. Golang (Go)

Google programski jezik je prilagođen kompleksnim umreženim sistemima i masivnim bazama. Go je preferiran od strane brojnih kompanija uključujući Google, Uber, Twitch, Dropbox…

5. C#

C# je brzo postao planetarno popularan i ostao godinama na vrhu liste. Jedan od najvećih razloga za ovo je njegova sposobnost da podrži koncepte objektno orijentisanog programiranja. C# se smatra idealnim za aplikacija na Windows, Android i iOS. 

6. R

R je programski jezik otvorenog koda, koji naširoko koriste programeri širom sveta za obradu statistike, uključujući linearno i nelinearno modeliranje, proračune, testiranje, vizuelizaciju i analizu. Za njega vam je potrebno dobro razumevanje matematike.

7. Kotlin

Kotlin je još jedan programski jezik otvorenog koda a njegova popularnost je toliko velika da globalne kompanije kao što su Netflix, Pinterest i Amazon Web Services koriste ovaj jezik. Kotlin podržava širok spektar funkcija.

8. C++

C++ ima brojne jedinstvene mogućnosti. Neke od njih su apstrakcija podataka, polimorfizam… Ovaj programski jezik koriste programeri u razvoju desktop aplikacija, razvoju GUI aplikacija, 3D igara i izgradnji matematičkih rešenja u realnom vremenu. Kompleksan je ali ima izuzetnu primenu.

9. Ruby

Ruby ima sintaksu koju je lako čitati i pisati i zato je lak za savladavanje a njena objektno orijentisana arhitektura podržava proceduralne i funkcionalne programske notacije.

10. Swift

Swift je relativno nov jezik, ali je pogodan i za početnike. Swift je poznat po svojoj brzini, performansama i sigurnosti. Nije ni čudo zašto je to jedan od 10 najboljih programskih jezika prilagođen Cloud razvoju.

Proverite da li je programiranje za vas i prijavite se na naš besplatan kurs Uvod u Java programiranje.